Rewind and Fast Forward

Ruzie en geweld thuis is een veelvoorkomend probleem en heeft impact op het gehele gezin. Het heeft niet alleen effect op de gezinsleden zelf maar ook op het ouderschap en de gezinsrelaties.  In Family-based Intensive Trauma Treatment (FITT), een gezinsgerichte intensieve traumabehandeling, worden deze effecten op zowel individueel als gezinsniveau in een kort tijdsbestek aangepakt. Het doel is om traumaklachten te verminderen en veiligheid binnen het gezin te herstellen. FITT bestaat uit psycho-educatie, traumatherapie, ouderbegeleiding en gezinstherapie.

Afegrond onderzoek Rewind and Fast Forward (2019-2023)

FITT

In de studie Rewind and Fast Forward, mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw, onderzocht Kenter Jeugdhulp i.s.m. de VU Amsterdam de effectiviteit van FITT. De belangrijkste vragen waren: 1) is het effectiever dan intensieve traumabehandeling zonder dat ouders en andere gezinsleden meedoen 2) is het effectiever dan niet-intensieve reguliere traumabehandeling. Hiervoor hebben 34 gezinsleden meegedaan aan dit onderzoek en zij zijn toegewezen aan één van deze drie behandelingen.  De resultaten tonen aan dat FITT leidt tot snellere afname van traumaklachten dan niet-intensieve reguliere traumabehandeling. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat jongeren drie maanden na FITT minder geweld ervaren dan jongeren die intensieve behandeling zonder ouder- en gezinscomponenten volgden. In alle behandelcondities neemt het gevoel van emotionele veiligheid toe en er is minder behandeluitval bij de intensieve trajecten. 

Kleine steekproef

Door een kleine steekproef moeten de resultaten met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Minder jongeren dan beoogd zijn geïncludeerd voor het onderzoek. Factoren die een rol spelen zijn beperkte herkenning van traumaklachten en huiselijk geweld, wachtlijsten waardoor jongeren minder snel in beeld komen, personeelstekort in de zorg, obstakels die worden opgeworpen door verwijzers zoals ‘jongere is niet stabiel genoeg’ of ‘het is niet veilig genoeg’ en praktische zaken die deelname aan een intensief traject kunnen belemmeren (financiën, zorgtaken). 

Positief resultaat

Uit gesprekken met jongeren die hebben deelgenomen aan intensieve behandeling, komt naar voren dat zij positief zijn over het behandeleffect en de therapeutische relatie met het behandelteam. Voor de toekomst is het belangrijk dat traumaklachten en ruzies en geweld thuis sneller herkend worden zodat gezinnen ook sneller passende hulp kunnen krijgen. Daarbij is het zaak om gezinnen te ondersteunen om obstakels voor deelname weg te nemen.

Voor de toekomst is het belangrijk dat traumaklachten en ruzies en geweld thuis sneller herkend worden zodat gezinnen ook sneller passende hulp kunnen krijgen.

Reload 🗙