Hier vind je de producten en gepubliceerde resultaten van de AWK
Informatie en hulp voor ouders en professionals
Hoe kan het dat in sommige gezinnen ruzies escaleren en er geweld tussen gezinsleden is. Hoe kunnen we slachtoffers van seksueel misbruik het beste ondersteunen en welke rol spelen ouders in de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen van hun kind. Hoe kunnen professionals deze kinderen en hun ouders het beste ondersteunen? De producten en publicaties van de AWK kunnen zowel de ouders als de professionals helpen en vormen de basis voor verder onderzoek.
Animatie | Geweld in het gezin
In deze animatie worden de basispatronen waarop ruzies kunnen escaleren binnen het gezin toegelicht. De patronen zijn gebaseerd op de kwetsbaarheidscyclus. De animatie is ontwikkeld in samenwerking met Augeo en is bedoeld ter ondersteuning van (systeem)therapeuten. De animatie kan getoond worden aan cliënten als bijv. psycho-educatie of als inleiding op een gesprek over de basispatronen binnen het gezin.
Accepteer sociale media cookies om deze content te zien.
Brochure | Aanbevelingen voor professionals
Hoe kunnen professionals ouders ondersteunen in het verwerkingsproces na seksueel misbruik van hun kind?
De manier waarop ouders en/of verzorgers reageren wanneer zij horen dat hun kind slachtoffer is van seksueel misbruik, is van grote invloed op het kind. Mogelijk weegt de reactie van de ouders zelfs zwaarder in het herstel van het kind dan bepaalde kenmerken van het misbruik. Wanneer ouders adequaat inspelen op wat hun kind nodig heeft, komt dit het verwerkingsproces van het kind ten goede. Het is daarbij vooral belangrijk dat ouders het kind steunen en rustig blijven, hoe moeilijk dat soms ook is. En daar kunt u als professional de ouders bij ondersteunen.
‘We hadden oorspronkelijk het idee dat het detailniveau heel belangrijk is, of wie het vertelt, of de ernst van het misbruik of hoe het ontdekt wordt, vertelt Marjolein. Maar we ontdekten: ouders zijn vooral zoekende van; hoe komen we hier doorheen, als ouders, met ons kind, als gezin. Waar vind ik hulp. Wat komt er allemaal op ons af de komende tijd. Wel of geen aangifte doen? Hoe ziet dat er dan uit? Wie bepaalt of er wel of geen rechtszaak komt. Het is moeilijk voor ouders om overzicht te krijgen.’
Hoe kun je hier als hulpverlener het beste mee omgaan; waar hebben ouders en kinderen behoefte aan? Luister deze podcast zodat je weet wat er nodig is om hen goed te ondersteunen en helpen omgaan met de gevolgen van seksueel misbruik.
De manier waarop ouders reageren wanneer zij horen dat hun kind slachtoffer is van seksueel misbruik, is van grote invloed op het verwerkingsproces van het kind en weegt mogelijk zelfs zwaarder in het herstel van het kind dan bepaalde kenmerken van het misbruik zelf. Hoe gaan professionals met ouders hierover in gesprek?
Samen met het AMC en de VU Universiteit heeft Kenter Jeugdhulp de relatie tussen het informeren van ouders, welzijn van ouders, ouderlijke steun en herstel van kinderen onderzocht en vertaalt naar handelingsadviezen, voor professionals die in contact staan met ouders van wie het kind seksueel misbruikt is.
Accepteer sociale media cookies om deze content te zien.
Vlog | Professionele ondersteuning bij het verwerkingsproces
Hoe ouders reageren wanneer zij horen dat hun kind seksueel misbruikt is, dat is van invloed op het verwerkingsproces van het kind zelf.
Voor kinderen is het van belang dat hun ouders zien wat zij nodig hebben. En dat ouders niet opgeslokt raken door hun eigen emoties en gevoelens van schuld en schaamte. De vraag is hoe hulpverleners hierin kunnen ondersteunen. Waar kun je op letten als je in gesprek bent met ouders?
De Check je Gesprek Tool helpt bij het gesprek tijdens het uitvoeren van de Meldcode.
Check je Gesprek Tool
De RKJ Noord-Holland ontwikkelt de Check je Gesprek Tool! Met deze tool bouw je succesvol aan partnerschap. De Check je Gesprek Tool is in de praktijk getest door diverse professionals werkzaam met ouders en jeugdigen in zowel het onderwijs, gemeenten als professionals werkzaam bij zorgaanbieders. De resultaten zijn positief.
De Check je Gesprek Tool is gratis te downloaden en bevat tips voor succesvol partnerschap in gesprek met ouders tijdens het toepassen van de Meldcode.
In Januari 2025 bracht ZonMw haar 2e editie kennismagazine Jeugd “Samenwerken voor en met het gezin” uit. In deze magazine staan praktische tools (opgehaald uit de resultaten van de onderzoeken verricht in de regionale kenniswerkplaatsen Jeugd in Nederland) die je direct kunt toepassen in de praktijk.