Huiselijk geweld

Prevalentie onderzoek laat zien dat ongeveer 1 op de 20 Nederlanders slachtoffer is van huiselijk geweld (Van Eijkern et al., 2018). Onder huiselijk geweld verstaan we geweld tussen ouders, ouder en ex-partner, kinderen onderling, kind naar ouder. Veruit de meest voorkomende vorm van huiselijk geweld betreft geweld tussen de ouders onderling (NPM-2017: Nationale Prevalentiestudie Mishandeling van kinderen en jeugdigen). Blootstelling aan geweld tussen ouders valt onder de definitie van kindermishandeling zoals beschreven in de Jeugdwet (2015).

De impact van geweld tussen ouders

Binnen het AWK hebben we onderzoek gedaan naar de impact van geweld tussen ouders op kind en gezin. Momenteel onderzoeken we de effectiviteit van FITT bij gezinnen waarin huiselijk geweld heeft plaatsgevonden. FITT is een gezinsgerichte intensieve traumabehandeling die zich richt op traumaverwerking bij het kind en herstel van veiligheid in het gezin. 

Geweld en Gezinsdynamieken - een tweeluik

In het eerste artikel over ingrijpende gebeurtenissen in de kindertijd beschrijven we wat huiselijk geweld is, wat het betekent om het mee te maken en welke gevolgen het heeft voor kinderen, ouders en de gezinsrelaties. Vervolgens gaan we in op onderliggende processen, theorieën en verklaringen die antwoord geven op de vraag waarom ruzies uitmonden in huiselijk geweld en die tegelijkertijd richting geven aan interventies om het veilig te maken in gezinnen. We illustreren dit met casuïstiek en met individuele en systemische aandachtspunten in de behandeling. 

In het tweede artikel beschrijven we ... lees verder

Een man en vrouw kijken elkaar aan
Reload 🗙